''AkU InI InSaN LeMaH, kErApKaLi MeMbUtuHkAn kErEDhAaNMu, mAnA MuNgKiN uNtUk kU BeRDiRi di AtAs MukA bUmI Ini, mElAiNkAn deNGaN RaHmAn dAn RaHiM Mu'' ~@y@

culas!!

Kelmarin saya berlaku culas. Menaip sekadar mennghilangkan rasa bersalah terhadap blog. Atau lebih tepat dikatakan melakukan tanggungjawab sekadarnya.

Ah, blog yang membebankan saya atau saya yang terbeban kerana blog??

Lama tidak berblog buat saya buntu bila kembali untuk mmenulis. Tak ter'catch up' cerita-cerita blogger yang lain.

Rasa bersalah lagi!
Padahal saya sendiri yang follow mereka secara sukarela...

Maaf, ini bukan entri meluahkan perasaan.

Bercerita tentang culas, saya selalu terkesan dengan ayat

"rugilah bagi mereka yang culas dalam solat"

Bersolat sekadar melepaskan batuk di tangga.

Menyedapkan hati bahawasanya 'aku sudah solat'


Ini Nabi Cerita...

Saya ikut ummi ke kelas mengaji. Alang-alang berbosan-bosan di rumah, sekali sekala perlu juga membuka minda.

Ustazah berkenaan bercerita tentang hari akhirat,

Dimana ummat islam akan terpecah kepada 12 golongan, dan hanya 1 golongan yang akan ke syurga tanpa hisab [betulkan saya kalau salah]

Bercerita tentang golongan yang gagal mendapat tiket direct ke syurga, antaranya adalah mereka-mereka yang selalu ambil mudah akan hal-hal solat. Mereka ini sering melewat-lewatkan solat tanpa alasan yang munasabah.

Apa yang menggerunkan, ketika dikumpulkan di mahsyar, mereka ini dalam keadaan wajahnya menyerupai babi [maaf kalau ada yang tak suka dengan perkataan ini]

Saya telan air liur.

Itu untuk mereka yang melengah-lengahkan solat. Bagaimana halnya dengan mereka yang langsung tidak bersolat. Wallahu'alam

Taubat,
Maka Allah maha penerima taubat


Terkejut + Sedih...

Kadang-kadang saya juga akan ke ruang-ruang chatting di mana room yang saya temui. Teringin berkongsi perasaan dan kisah dengan chatters tegar. Biasanya saya akan gunakan nama yang sukar ditentukan jantinanya.

Atas dasar keselamatan..huhu~

Pernah saya ber'chatting' dengan golongan chatters yang usianya sebayadengan kakcik. dalam lingkungan 13 hingga 15 tahun. Oh, terasa saya sangat tua di situ..

Dan tiba waktu azan, di ruang chatting masih hangat dengan usik mengusik dan pelbagai cerita. Sengaja saya mengajak mereka berhenti dan solat

Ramai juga yang berhenti
Ramai juga yang 'kejap lagi'

Dan saya terkejut bila ada yang sangat berterus terang

"Tak nak solat boleh tak"

Heh, ingin saja saya sekeh kepala budak tu kalau dia di depan mata.

Ye, saya marah, dan keluar dari chatroom itu.

Apa alasan mereka untuk tidak solat ye???

11 sebok mengomen:

joegrimjow at: June 1, 2009 at 3:53 AM said...

alhamdulillah
mau smyg jemaah!

joegrimjow at: June 1, 2009 at 3:53 AM said...

ketuk je budak tuuu

aya harith at: June 1, 2009 at 12:06 PM said...

alhamdulillah..

ingin sekali saye ketok budak itu..

tp, bimbang skrin laptop saye plak yang pecah..

huhu~

Bro_mie at: June 3, 2009 at 10:23 PM said...

jangan ketuk....tak baik...umur dia dah 15.....terajang je! huhu...

aya harith at: June 4, 2009 at 12:28 AM said...

idea bernas...

tp sy lagi suke ketok

sbb kaki x smpy kot..

ehe~

Dee at: June 6, 2009 at 11:41 AM said...

err...
sblm tuu, ape mksd "culas" ek?
tak penah dngr lak perkataan tuu...
huhu, bkn bdk tuu jee...
kdng2, ble aku kuar jln2 ngan kawan2 aku, bile diajak solat jee, die ckp "ko smayang laa dlu..."
padahal drpd masuk waktu, smpi laa da abes wktu dieorg ngan aku, tak pernah lak aku tgk die smayang...

aya harith at: June 6, 2009 at 12:39 PM said...

culas tu

mm, mksud die cm x ambik kisah la

lbh kurg la

len kali ko sound je mereka tu
x pon ms jln2 tu wat2 la rs bersalah sbb lmbt solat ke ape
cm overacting sket la

dakwah sikit2 x rugi kan...

jgn kite yg terpengaruh ngan org mcm tu sudee~

Dee at: June 7, 2009 at 11:05 PM said...

ooo...
bhase ape "culas" tuu???
aku tak pernah dngar lak..
erm, btul3...
kdang2 bngang lak aku, ble tnye ko da smayang lom, ske2 ati jee dorg tukar topic..
kang ckp lbih2, ckp aku ni tabligh laa ape laa...

aya harith at: June 7, 2009 at 11:20 PM said...

uii...
sampai kn cop tabligh?
dasat tol kengkawan ko ek?

tak pe dee..
beselaa tu
org mane ske bile kite soh wat mende yg baik

yg penting, pandangan Allah
tak ruginye
insya allah

culas tu bhs melayu
ko x bese gune kot
ni mesti banyak 'skipping2' je..
hehe

Bro_mie at: June 10, 2009 at 9:25 AM said...

tingat anak buah yg 'culas' smayang subuh, umur dkt 14, bro pegi dekat, bro tarik kain slimut hingga tutup muka, lepas tu bro cakap...."innalillah...." lepas tu bro nasyid "bila izrael....datang memanggil...ja..." x abih lagu, dia dah bangun terus ke bilik air.....huhu.....tau takut!

aya harith at: June 10, 2009 at 12:35 PM said...

ahahaha...
berhikmah tol bro ni..

btol2, bile da ingt mati, senang je nak solat kan.

sebb tu dulu saye wat alarm surah yaasin

hehe..