''AkU InI InSaN LeMaH, kErApKaLi MeMbUtuHkAn kErEDhAaNMu, mAnA MuNgKiN uNtUk kU BeRDiRi di AtAs MukA bUmI Ini, mElAiNkAn deNGaN RaHmAn dAn RaHiM Mu'' ~@y@

Aqielah???






nama dia Aqielah Harithuddin

eh, same la nama ayah kita~~

memang lah, sebab dia adik aku...

huhu...


apabila Aqielah mengeja


petang itu, abah menelefonku. aku, seperti biasa sedang dalam misi menyihatkan badan bersama teman-teman seperjuangan di atas jalan raya (gara2 court sudah dimonopoli student medic, TT). aku sangkakan abah mahu bertanya kalau2 aku mahu pulang lagi pada minggu ini atau tidak. tak pernah ada dalam rekod familyku, pulang ke rumah setiap minggu untuk 3 kali berturut-turut. aiiiihhh~~

abah ajak dinner diluar...

ok, set~

dan malamnya, setelah hampir sejam aku menunggu, barulah kereta Unser yang mampu memuatkan keseluruhan family aku itu muncul. dari luar, aku boleh dengar celoteh seorang budak ni, sape lagi kalau bukan Aqielah.

tengah 'exam' ejaan rupanya..
hihihi~~


yang menjadi pembuat soalan adalah abang dan kakak-kakaknya ini. soalan pertama apabila aku masuk ke dalam kereta ialah

cuba eja nama kakde

dan dia mengeja K.A.K.D.E


bukan..bukan. nama betul kak de ape?

hahaha~
tak perlu lah beritahu di sini sebab semua pun da taw name gue...


yang pastinya, ejaan manusia bernama Aqielah ini sedikit tercabar dek ejaan nama aku yang mencabar..hehehe.. aku berani cakap macam ni sebab masih ada kawan aku yang dah kenal dari kecik still tak boleh eja btol2 name aku yang best ini...aiisshhh~

kemudian, setelah dia tension dengan bahasa melayu, konon-konon nya mahu mengeja dalam english plak...

susahlah adik nak eja. adik nak eja '1' plak.


ok2, eja la...

W.A.N. = one

ahahahahahaha~

sungguh, adikku ini memang sangat lawak =D


kemudiannya lagi, atas permintaannya sendiri dia nak mengeja sesuatu

T.U.D.U.N.G = tudung

wah..mantop2!!

big applause for her... lalu kekembangan pun berlaku (^0_o^)

abah pun usik sikit

Aqielah
cuba eja ' Aqielah tak pakai tudung'

hahaha~


terus mencuka je manusia itu. sambil mulutnye tercebik-cebik...


di sini aku dapat sesuatu.

budak kecil pun, kalau di dedahkan dengan agama, boleh tahu malu apabila di soal tentang aurat. oh yee, adik ku berusia 6 tahun. rasa-rasanya sudah menghampiri tahap mumaiyyiz. lalu, aku reflek diri. rupa-rupanya masih ramai mereka-mereka yang bergelar 'kakak-kakak' atau 'makcik-makcik' yang masih mahu jadi lebih muda dari kanak-kanak yang berusia 6 tahun ini...

sampai sini je~




di pojok ini...

'kenapa adik tak pergi sekolah?'
'sebab kakde ada kat rumah'

'kenapa pulak kalau kakde ada kat rumah, adik tak pergi sekolah?' 'sebab nanti adik kena jaga kakde'

'aiyyark...'

sekolah = tadika

2 sebok mengomen:

farah najwa at: April 9, 2009 at 4:12 PM said...

arghh..sgt comel!! rindu adk aku..

aya harith at: April 9, 2009 at 8:03 PM said...

ehehehe...

mcm kakaknye kan..???

uhuhu~