''AkU InI InSaN LeMaH, kErApKaLi MeMbUtuHkAn kErEDhAaNMu, mAnA MuNgKiN uNtUk kU BeRDiRi di AtAs MukA bUmI Ini, mElAiNkAn deNGaN RaHmAn dAn RaHiM Mu'' ~@y@

Sehari di bulan Ramadhan~



wah, dah macam diari pulak

tak kisa la..lalala~




Kisah 1#

Cik Lynet kepingin nak masak kan something untuk kami berbuka hari ini

Menunya adalah Spaghetti

Sila tengok gambau ===>


hulurkan tangan ringankan beban~


Ini lah hasil air tangan 'mama' Lynet sengihnampakgigi





Akibatnya, kami kekenyangan sebelum sempat makanan licin

Spaghetti ni saya anggap sangat special sebab:

  • Ni first time Cik Lynet cuba menu ni, tak pernah buat lagi b4 diz
  • Guna rice cooker jejelir
  • Ingredients yang terhad
  • On the spot punye plan

Tapi hasil nya

Cik Lynet boleh di buat menantusengihnampakgigi




Kisah 2#

Masa kecil2 dulu saya suka pergi masjid besar di Kuantan. Kalau tak silap, namanya Masjid Sultan Ahmad Shah.

Kawasan perempuan yang besar, menyebabkan saya sangat aktif berlari-lari dengan adik2

Kadang-kadang rasa macam masjid tu kami yang punya
hehe~

Satu hari saya turun ke bahagian bawah, terpaksa melintasi makcik2 yang tengah bersantai

Terdengar suara seorang makcik yang prihatin

"Adik, jangan main kat sini.."

Saya toleh dan pandang mak cik tu dengan kening terangkat2

"Tu tengok papan tanda.."

Saya tengok papan tanda..

Oh patut la...



Kanak-kanak berusia 7 tahun ke bawah tidak dibenarkan memasuki kawasan masjid


~Alah, saya sudah 8 tahun siul




Kisah 3#

Tadi saya berkesempatan solat terawikh di dua tempat yang berbeza

Oh ya, saya cuma lakukan 8 rakaat

4 rakaat di surau KBH, dan 4 lagi ditambah witir di masjid UKM

Semasa witir, saya berpeluang berdiri bersebelahan foreigner
oh ok, saya taw saya macam jakun nerd

Cuma yang saya mahu ceritakan,

Cantiknya Islam~

dibesarkan lain2
warna kulit lain2
kain sembahyang pun warna lain2

Tapi cara solat stil sama

Best2...

8 sebok mengomen:

Bro_mie at: August 30, 2009 at 10:04 PM said...

ada semacam perubahan url blog ni...btul ker? ke bro yg konfius....ooo....masjid kat kuantan tu ek, bro biasa gak singgah....ni way, slamat bertarawih...

aya harith at: August 30, 2009 at 10:07 PM said...

a ah bro, sy x mention kat bro ek?? hu3

slmt berterawih~

nur.sa at: August 31, 2009 at 12:06 AM said...

kuah tu nmpak pedas.. uuu.. anyway selamat berpose aya..

aya harith at: August 31, 2009 at 2:29 AM said...

hu3, x pds lgsung kak.. masam jek

slamt pose n medeka day~

bungacahaya at: August 31, 2009 at 6:18 AM said...

Salammm...

Kesahnyer nama menu spagetti ala-KBH lar nihhh. Masak dalam rice cooker...Baguzzz...kreatif. Mesti dh pernah try rebus telur dlm kettle ek. Huhuhuu...utk upgrade nasik lemak biasa sbb telur rebus mahal.

aya harith at: August 31, 2009 at 6:34 AM said...

ehehe..
thnx singgah bungacahaya

telur rbus x try ag, tp member ade try..

hu3

KAMI at: August 31, 2009 at 7:12 PM said...

hi salam ramadhan... saya pun orang tasik puteri juga.. enjoy blog..:) selamat berkenalan.

aya harith at: August 31, 2009 at 8:23 PM said...

oh, slamat berkenalan

*x sgka jumpe org kg kat cni

he3