''AkU InI InSaN LeMaH, kErApKaLi MeMbUtuHkAn kErEDhAaNMu, mAnA MuNgKiN uNtUk kU BeRDiRi di AtAs MukA bUmI Ini, mElAiNkAn deNGaN RaHmAn dAn RaHiM Mu'' ~@y@

5 orang saja. siapa tu??

Firstly

senyum

-senyumselalu-

Post ini adalah post khas dimana saya akan mengkompilasikan semua tag2 yang telah diamanahkan. Walaupun saya tahu mereka-mereka ini tidak kisah samada saya buat atau tidak, tapi beban hutang buat saya rasa tak selesa.

Mereka-mereka?

Cik Farah Najwa
Encik Dee
Cik Syira a.k.a. cambesje
Cik Shaza
Cik Nur
Cik Anis
Cik Norlina

Kepada anda yang membaca, teruskan membaca hingga ke akhir post ini. Saya telah membuat keputusan untuk mengedit sedikit tag-tag ini. Edit - buang soalan yang sama tanpa menambah soalan baru. Dan saya akan limitkan kekejaman saya kepada 5 orang.

Awas!
Mungkin anda adalah diantara 5 orang yang bertuah itu.



SATU

Copy gambar amal islam di atas
Kemudian pilih 10 orang dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama
Itu sahaja, senang dan mudah



DUA

Anda perlu printscreen wallpaper yang anda sedang guna sekarang
Bagitahu kenapa anda suka wallpaper tersebut
tag 10 orang


Saya tak reti nak printscreen sebagaimana yang diarahkan.
Ampun..

Jadi, itulah wallpaper saya sejak zaman berzaman. Macam yang anda lihat, itu gambar mawar merah. Saya ambil sebagai simbol seorang muslimah. Sekaligus mengingatkan saya, mawar merah yang berduri bukan sebarangan bunga.

Semekar mawar berduri
Indah diteliti
Awas dihampiri



TIGA

adakah anda rasa anda HOT?

Tidak, sekarang saya kesejukan


upload gambar kegemaran anda




kenapa anda suka gambar ini?

Ini gambar Fariz, adik kawan saya. Saya suka gambar ni sebab saya suka tengok orang dalam gambar ni. Comel kan?? Lagi pun saya tak ada adik lelaki. Jadi dengan tak malunya saya minta pada kawan saya untuk ambil dia sebagai adik saya.

Tapi dia kata, nanti dia tanya mak dia dulu
-sayakeciwa-


bilakah kali terakhir anda makan pizza?

Masa study week.
Bersama coursemate dan jiran-jiran.


lagu terakhir yang anda dengar

Lagu yang saya dengar sekarang adalah lagu dari band Jepun.
TOKIO.
Tajuk lagu, saya tak taw.


apa yang anda buat selain buat tag ini?

Dengar lagu.
Tadi saya nak print something,
tapi saya telah dikecewakan oleh printer



EMPAT

senaraikan 5 hadiah yang anda impikan

professionally, saya teringin:

>> Melancong ke tempat yang saya belum pergi
>> Buku-buku yang ditulis Ramlee Awang Murshid
>>Belikan saya cd Conan dan Kindaichi!!
>> ??
>> ??
[saya kosongkan dulu, belum mahu apa-apa]


alasan terhadap pilihan tersebut

>> Saya suka berjalan
>> Saya suka membaca, lagi-lagi karya RAM. Sebab apa? Thrill!!
>> Saya sedang mengumpul cd-cd Conan dan Kindaichi. Ok, macam budak-budak...
>> ??
>> ??


5 impresi kepada orang yang diminati

oh, kalaulah saya ada orang yang diminati xpasti

.....

[saya ambil masa yang lama untuk menjawab soalan ini, dan saya dapati saya tidak meminati sesiapa]


5 ciptaan yang paling disukai

>> Saya suka tengok manusia. Perfect!!
>> Bila buka tingkap, saya nampak langit. Cantiknya
>> Saya suka tengok air sungai mengalir. Tarian yang semulajadi
>> Saya suka tengok bulan. Malam menenangkan
>> Matahari? susah nak tengok, tapi saya suka lukis 'matahari Nobita'


5 perkara yang dibenci

>> Saya tak suka dipaksa
>> Saya tak suka bila Aqielah menangis. Bising. Bukan menangis, tapi melalak
>> Benci bila saya yang paling lambat
>> Saya benci saya yang tak pernah tahu cara nak bagi printer berjalan lancar
>> Benci bila sandal putus.
Untuk semester 2 sahaja, saya terpaksa membeli sandal sebanyak 3 kali



LIMA

apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu?

Saya takkan hidup tanpanya

-nyawa-
-islam-
-iman-


apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri?

Hari rabu lepas, saya keluar dengan kak long, dan saya beli

-tudung 3 helai-
-jajan 2 bungkus-
-100 plus-
-kentang goreng beku-
-sosej beku-


dimanakah tempat impian perkahwinan kamu?

oohh, hehhe..

Saya nak buat majlis kat rumah je.
Ada sentimental value.
Lagipun, jimat dan selamat


berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan?

Dalam konteks hubungan dengan kawan, saya gagal nak pastikan selama mana.
Harapnya, selama-lamanya


adakah anda dilamun cinta?

Sekarang?
Tidak...

tapi saya sedang merasai perasaan cinta seorang Iqbal
[trilogi Syahadat Cinta, Musafir Cinta, Makrifat Cinta]


dimanakah restorans terakhir kamu makan malam?

Sebulan yang lepas,
dinner ngan family di Restoran Kapal, Kampung Baru


namakan buku terakhir kamu beli

Kisah Cinta Dalam Al-Quran by Tok Guru Nik Aziz
[saya belum buka sampul plastiknya lagi]


apakah nama penuh kamu?

Roqaiyah binti Harithuddin
[seperti yang tertulis dalam kad pengenalan]


kamu lebih senang dengan mak atau ayah?

Mak kot
Ayah kot

Entah, tengok pada keperluan.

Senang lagi dengan adik beradik


sebutkan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup

Kekasih agung
Sahabat sejati
Pencinta ummah

Muhammad Sallallahu 'Alaihi Wasssalam


sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu

Shidah Comot
Zukha Tarius

[lagi 6 orang, saya kosongkan. terlalu ramai, dan sayang saya pada semua adalah sama]


adakah kamu mencuci pakaian kamu sendiri?

Secara jujur saya mengaku, tidak

Sebab saya ada mesin basuh yang setia membasuh semua pakaian saya.


tempat yang paling seronok kamu mahu pergi

Banyak tempat saya nak pergi.
Tapi saya tak tahu tempat-tempat itu menyeronokkan atau tidak

Jadi, saya berpendapat tempat yang paling seronok dan saya nak pergi adalah
Rumah saya


pelukan atau ciuman?

Pelukan
peluk


butirkan 5 perkara orang yang tag kamu

Saya terima tag ni dari Cik Anis

-xclassmate form 4&5 SBPIK-
-skang ni belajar kat UPM-
-amek TESL-
-specky-
-comel-


8 perkara yang amat saya gilai

-buku-
-menulis-
-mengelamun-
-Conan & Kindaichi-
-horror movie-
-bercakap-
-tak tau-
-tak tau-


8 perkataan yang sering diucapkan

-ok-
-ye la-
-emm-
-ala-
-ya allah-
-ishh-
-adik!!!!-
-jap-


8 buah buku yang paling terbaru di baca

-Syahadat Cinta-
-Musafir Cinta-
-25 Persoalan Dalam Islam-
-Rindu Bau Pohon Tin-
-Travelog Seorang Da'ie-
-Syarah Hadits Arba'in-
-Reader's Digest-
-Majalah i-


8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali

>> Mirwana - Keampunan
>> EdCoustic - Muhasabah Cinta
>> EdCoustic - Berubah
>> EdCoustic - Menjadi Diriku
>> EdCoustic - Sejuta Arif
>> TOKIO -....
>> Brothers - Selamat Berjuang
>> Irsyadee - Azab Illahi


8 perkara yang saya pelajari tahun lalu

>> pendapat orang berbeza, hak masing-masing mengutarakan pendapat sendiri
>>bukan semua orang dapat menerima teguran
>> jangan selalu lambat, ada yang tak suka menunggu
>> cakap jangan sebarang, bimbang menyakitkan hati orang lain
>> kalau masak apa-apa sup pun kena letak sup bunjut
>> cek betul-betul, dah tutup suis iron ke belom?
>> sediakan payung sebelum hujan, kes bilik terkunci dan kunci ada dalam bilik
>> jimat-jimat guna duit



ENAM

Apakah nama blog anda sekarang dan kenapa anda memilih nama itu?

Qalam Zikr

Sebenarnya bagi sesiapa yang belum tahu, dulu saya menggunakan nama
Mujahadah Solehah
Tapi nampaknya entri-entri saya tak kena dengan namanya

dan saya pilih qalam zikr
yang maksudnya
Pena yang mengingatkan[ lebih kurangla..]

Untuk mengingatkan saya, anda, dan semua


Apakah link blog anda sekarang dan bagaimana boleh timbul idea untuk menamakannya seperti itu?

Macam anda lihat di atas,
http://ayaimaninside.blogspot.com


Saya tak fikir panjang untuk pilih nama link tersebut
Sebab saya belum tahu apa-apa tentang blog masa tu
Jadi, hanya pilih yang terlintas je
Asalkan tak sama dengan link lain, ok je la kan...


Apakah method penulisan dalam blog anda?

Kalau boleh saya ingin hasilkan entri-entri yang membina
Saya suka guna ayat penuh dan skema.
Jadi, penulisan saya tampak serius

Tapi, saya lebih suka entri saya hadir dalam bentuk cerita
Kesimpulannya, saya gunakan pendekatan cerita pendek [cerpen]


Pernah terasa nak hapuskan blog anda?

Secara jujur, pernah juga
Sebab takut dengan komitmen
Takut tak tertulis
Tapi, saya ambil sebagai cabaran
-think positive-


Apakah pendapat anda mengenai blog kepada pemilik blog yang TAG anda ini?

Saya di tag oleh Cik Shaza dan Cik Syira

Cik Shaza
Entrinya selalu yang sangat abstrak
Dan bagi saya yang agak lembab, ini sedikit menyukarkan
Tapi saya salute dengan kelainan itu

Teruskan walau ada yang tidak faham
huhu

Cik Syira
Entri yang berkisar cerita hidupnya, rasa saya lah..

Dan saya suka baca


-mereka berdua adalah coursemate saya-



...habis...



Sekarang,
dengan menggunakan kuasa veto,
saya dengan ini mengumumkan 5 orang yang bertuah


Oh, sebelum itu, biar saya nyatakan kenapa saya pilih anda

>>saya suka baca blog anda<<
>>anda seperti kebosanan sejak kebelakangan ini<<
>>nak tahu lebih tentang anda<<
>>sengaja menunjukkan kekejaman pemurahnya saya<<

dan mereka yang bertuah itu adalah

Cik Fatin Aimie

Encik Bro Mie
Cik Deqda
Cik Adibunsaufa
Cik Mastura

nak buat yang mana?

buat semua, boleh?

haha

selamat ber'tag..

saya tahu saya kejam, tapi israel lagi kejam
kejam kah saya bila saya memberi peluang untuk anda reflek diri?

ye, saya baik...
siul

8 sebok mengomen:

ADIB at: May 18, 2009 at 11:06 PM said...

Salam...Syukran,mokasih,tq,grasias..hehehe

aya harith at: May 18, 2009 at 11:49 PM said...

ws..same2 kasih

buat jgn x wat

nnt sy cek..


hehehe...

Dee at: May 19, 2009 at 2:10 AM said...

waa, skali sumer die jwap...
bgus, taniah2..
huhu, agk2 sesape yg kne tag msti down giler nak jawap sumer.... huhu...

DeQ-Da at: May 19, 2009 at 7:26 AM said...

wah...bnyk nyer soalan...

sungguh mencabar...

=.=

Bro_mie at: May 19, 2009 at 9:02 AM said...

astaghafirullah....masyaAllah....ya Allah...ya Allah...tag lagi! tapi ada part2 yg aya tanya tu dah ada dlm tag sbelum ni(dari org lain la bukan dari aya) yang tu aci ke tak aci? nanti saya wat yg lain tu, insya-Allah

p/s: final exam dah dekat ni, tgk la mampu buat ke tidak....huhuhu

aya harith at: May 19, 2009 at 7:52 PM said...

encik dee..

kite kene same2 bg sokongan. saye wat tag ni stat dr ptg sampy mlm taw

haha

cik deqda
itulah tande sygku untukmu
huhu

encik bro mie

kesian plak sye tengok
ish, takde kesian2..

oh, yang da wat pon kn wat gak
kalo x nak wat baru copy paste je..

hihi, kijam x saye..

xpe2, takeurtime ek =P

Bro_mie at: May 22, 2009 at 9:33 AM said...

kau memang kijam...kijam....! huk huk...thihihi...

aya harith at: May 23, 2009 at 5:36 AM said...

eh, pas nanges ley plak gelak2..

mcm2 la bro mie ni..

pe lagi, cpt2 wat ye..

lalala~