''AkU InI InSaN LeMaH, kErApKaLi MeMbUtuHkAn kErEDhAaNMu, mAnA MuNgKiN uNtUk kU BeRDiRi di AtAs MukA bUmI Ini, mElAiNkAn deNGaN RaHmAn dAn RaHiM Mu'' ~@y@

taw tak pe....

tibe2 je diri ini teringat satu game mase zmn form 5 dulu. ini game mase ldk aka latihan dalam kumpulan mase program' mende ntah name die ak x ingat', tp yg pastinye fasi nye terdiri daripade student uia kuantan. name game ni pon x dpt la diri ini nak mengenal pasti, tp actually mungkin dpt sedikit sebanyak muhasabah diri...

dalam game ni kitorang diberi sehelai ketas a4, brand x kisah, ape2 pon bole... asalkan ketas yg putih dan bersih dan bersegi empat tepat. kemudian kertas itu dibahagi kepada empat bahagian. ikot la nak lipat 4 atau lipat 2x2... hasilnye dpatla 4 bahagian.kat setiap bahagian tu ade tajok2nye... iaitu:
  • saya tahu dan orang lain tahu
  • saya tahu tapi orang lain tak tahu
  • saya tak tahu tapi orang lain tahu
  • saya tak tahu dan orang lain tak tahu

jawapan aku

bayangkan dalam mase yg singkat kitorg kene pk untok penohkan sume mende. mase umo 17 tahun mende ape la yg bole di pikir. so men bantai je la jawapan tu...skang ni da lupe pon ape yang di bantai... huhuhuhu~

skang ni rase cam nak wat balik, ye la kan, time ni je la nak muhasabah n menyelam kembali ke dasar diri (cewwah!!), disamping menguji sejauh mane tahap pengetahuan kite...


saya tahu dan orang lain tahu...

ni gampang, kate orang indon. kalo nak di listkan amat la panjang listnye. so diri ini akan state kan mende yg memang btol2 sumer org taw....tp wat2 x taw...
  1. perang di gaza
  2. barang2 yang perlu diboikot
2 ni je yang diri ini nak highlight kan, so paham2 sendiri la ye....


saya tahu dan orang lain tak tahu...

yang ni susah sket kot. mende ek? kalo ade pon pastinye ia menjadi rahsie diri kan? kan? so kalo da namenye secret, mestila x ley gtaw...kwang3x

actually memang da lame da pk mende ni tp smpay skang x dpt cari ape perkare nye, mende yang ak taw sume org da taw. so x de ape2 la kot yang aku taw tp org len x taw...mungkin ade kot, mase mukhayyam dulu, ak letak kacang(barang amanah) dalam tafsir, kuikui...tp rasenye shidah taw pasal ni...hmmmppkhhh, memang x de mende yg org x taw pasal aku...


saya tak tahu tapi orang lain tahu...

ha, yang ni amatla banyak. tp yang btol2 diri ini tak taw ialah, ape yang bermain dalam otak umat islam yang da taw saudara seagamanye diserang dari pelbagai sudut tp stil wat deeeeekkkk je.... time owg bersungguh2 boikot, die wat2 tak taw je... aku betul2 x taw mende yang menghalang diri mereka dari merase simpati...sadis..sadis...


saya tak tahu dan orang lain tak tahu...

obviously, jawapannye ialah kiamat kecik dan kiamat besau. x yah kiamat la, mende yg akan berlaku esok pon kite x taw... so, sebab kite tak taw pasal mende ni, wahai sahabat2 dan sahabiyyah2 sekalian, jom la beramai2 pergi kedai topup(masjid, surau, majlis agama/ilmu) untuk topup amalan kite...


da coclusion...

ak tulih mende ni bukan ape, just indirectly, kalo indirect la, ak rase direct je, nak tegur sikap masyarakat kite nowadays. x yah ckp owg la, aku sendiri lebih2 lagi yang perlu ditegur...

''wahai orang2 yg beriman! mengapa kamu mengatakan sesuatu yg yang tidak kamu kerjakan?(itu) sangatlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yg tidak kamu kerjakan" As-Saff:2&3


adios dulu.....

p/s: post ini ditulis setelah berhari2 kekeringan cerebrospinal fluid....TT
sori kalo ade termasin atau terpahit kat mane2...

2 sebok mengomen:

aimie's at: February 1, 2009 at 4:08 PM said...

huhu

ingat2!!!

aya harith at: February 1, 2009 at 6:03 PM said...

owh, igt g ek..
huhu. maybe awk ley wat kat blog awk lak, aimi...