''AkU InI InSaN LeMaH, kErApKaLi MeMbUtuHkAn kErEDhAaNMu, mAnA MuNgKiN uNtUk kU BeRDiRi di AtAs MukA bUmI Ini, mElAiNkAn deNGaN RaHmAn dAn RaHiM Mu'' ~@y@

surat untuk kau...

assalamualaikum..

firstly aku mohon maaf sebb terpakse menggunakan wadah ini. bukan ape, aku ni fail sket bab2 nak bg teguran or nasihat secare direct. aku arap, dgn care ni, x byk, siket pon x pe, sampai gak la mesej tu kat ko...

sebelom aku trus kat main point aku, aku nak gtaw yang aku da anggap ko ni kawn aku, kawn yang bersahabat, bukan kawan yang mkn kawan, atau kawan yang hanya bersama dikala senang, bile kwnnye menangis, tanpa rase simpati ditinggalkan begitu sahaja. aku punya tanggungjawab atas kwn2 aku, sebagai mane tanggungjwb aku pada agama. ape tanggungjawb tu? mestila membuatkan sahabat2 aku merasa sentiasa dilindungi dan di ingatkan setiap mase...

weh ko,
kalo ko masih ingat, mlm tu aku bertanye kan ciri2 perempuan yang baik pade ko. dan jawapan yang ko berikan , maaf kan aku kerana tak berterus terang ngan ko time tu, actually aku masih belom berpuas hati. ko menginginkan yang sempurna, sgt sempurna. aku taw yang ko taw kat dunia ni tiada manusia yang sempurna. tp, maafkan aku sekali lagi, aku taw ape pilihan ko, dan aku x rase ko akan bahagia kalo ko masih menginginkan dia. aku cme nak ko buka sedikit je mata n hati ko, bahawasanye di luar sane masih ramai yang layak digelar wanita solehah. cume, mcm yang aku ckp, kalo ko ikot saluran yang betul, insya allah, dia yang ko idam2 kan akan muncul. pastinya yang bukan sahaja cantik di pandangan, malahan sampai ke hati...

bile ko mengatakan kaum aku kini tidak lagi punye ciri2 yang kewanitaan, aku juge ingin mengatakan yang same terhadap kaum ko. tp aku taw, aku masih bole menemui 'ghuraba' di kalangan kaum adam, sebagaimana aku menemui mereka2 seperti itu dikalangan kaum aku...

bile ko mengatakan ko sudah pasrah, dan x mahu mengulang sejarah lagi, aku nak sgt jerit dekat ko, JANGAN!!!. kalo ko berhenti sekarang, bermakne ko adalah seorang pengecut yang lari dari medan jihad.maafkan aku andai kata2 aku ni membuatkan ko sakit ati, tapi aku hanya ingin ko truskan. jgn mudah putus asa hanya kerana disebabkan dia yang sebenarnya x layak untok ko. ak rase aku ckop kenal hati budi ko, jadi aku taw tahap kelayakan ko..

tp ko jangan salah faham, aku tak bermaksud menafikan keinginan hati ko dengan mengongkong setiap kemahuan ko. aku jugak x bermaksud memakse ko untok meneruskan sesuatu yang ko tak sukai. aku cume ingin ko mule skali lagi, dan sudah tentu ia bermula dengan diri ko sendiri..

ko tahu kan surah an-nur ayat 26?

"perempuan2 yg keji utk lelaki2 yg keji, dan lelaki2 yg keji untuk perempuan2 yg keji (pula), sedangkan perempuan2 yg baik untuk lelaki2 yg baik, dan lelaki2 yg baik untuk perempuan2 yg baik (pula). mereka itu bersih dr apa yg dituduh org. mereka memperoleh ampunan dan rezeki yg mulia(syurga)."

'mereka itu bersih dari ape yang dituduh org', x pernah sampai fitnah yang mampu menjatuhkan maruah org2 ni. itu la lelaki2 dan perempuan2 yg baik..

ko taw, bile ko berckp tentang cinta ilahi, demi Allah, hati aku tertegun. seriously,coz dari situ aku taw, ko masih punye keinginan cinta fitrah, yg mane mungkin tak semua dpt merasainya, apatah lagi menginginkannya. aku suke ulang balik kate2 aku, kate2 yg sebenarnye memotivasikan diri aku sendiri..

cinta itu adalah fitrah manusia. pemurahnya Allah menganugerahkan kita perasaan yang sebegini hebat kepada makhluk yang lemah. tp x malu ke kita bila sanggup menodai perasaan yang murni ini dengan menghalakan cinta ini ke arah yang tidak diredhainya? padahal ini semua hanya pinjaman semata, dan semestinya rasa cinta ini menuntun kita untuk lebih mengenali Pencipta yang Maha Agung..

weh, ko nak aku kongsi satu secret pasal pompuan? ini adalah pandangan peribadi aku sendiri, jadinye kalo ade yang silap tu, amponkan je la ek...

pada wanita ni ade satu sifat yang sebenarnya x dpt dicompare ngan lelaki. ape sifat tu? perasaan malu.. bukan malu yang langsung x nak berckp, tapi malu pade tempatnye.. sebb ape aku kate cmtu? sebb ak teringat hadis nabi, yg lebih kurang bunyi cmni,

Daripada Abu Mas'uud 'Uqbah ibn 'Amru al-Ansarie al-Badrie r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:

Sesungguhnya antara kata-kata ungkapan Kenabian terdahulu yang dapat diketahui dan dipetik oleh manusia ialah: Jika engkau tidak malu, maka lakukanlah apa sahaja yang engkau mahu.

Hadis riwayat al-lmam al-Bukhari.

mcm skang ni, ko kate ko da tkot nak pilih pompuan skang.. ketahuilah, mereka2 yg ko takut itula yg da mule pupus rase malu dari dlm diri..ko sendiri da tengok dengan mate kepala ko sendiri ape yg da mereka wat... aku x segan nak berbicara soal ini sebab aku taw ini adalah perkara yang benar. cume masih ade yang x taw, atau lebih truk wat2 tak taw... tapi ko jgn risau, masih ramai 'mawar berduri di taman larangan' yg mungkin dengan izin Allah, akn menghuni pula dlm taman hati ko...

hmmm, da byk sgt aku mengomel, maghrib pon da masuk...aku arap ko ade respon yang baik untok kate2 aku ni..aku x suruh ko trime bulat2, tp fikir2 kan..mane baik dan mane yang kurang.. insya Allah, kite same2 baiki diri dan mudah mudahan tergolong bersama mereka yang dicintaiNya...

ooohh yee.... kat sini ak nk tunaikan janji ak... ak memang x usik ape2 pon, just copy n paste.. mungkin bile ak kekal kan originality kate2 ko ni, insya allah ia mampu merubah hati2 mereka yg sekaum ngan ko kat luar sane..

___________________________________________________________

aya : pompuan yg baik
aya : pd pndgn ko mcm mane?
aya : ape kriteria yg sepatutnye?
ko : lelaki msti nk yg lawa,cntik kn...
aya : ntah la, yg tu ak x taw...
aya : ko send mcm mne?
ko : kalu aku la...
ko : aku nk cntik segala2 nye...
ko :tp pempuan skung myb xde da...
ko : kalu ade bonus la wat aku...
aya : nak cr yg perfect memg la tak de pakcik ooi...
aya : demand gak ko ni ek..
ko : ko yg tnye nk mcmne kn...
aya : huhu
aya : uish...
aya : btol2 menjwb soalan...
ko : kriteria tu akn muncul bile kte da mule mengenali dr seseorg...
aya : em...stuju2..
aya : lg?
ko :kte akn mule jatuh cinta dgn kriteria seseorg tu tnpe die sedari...
aya : perghhh
aya : ayat...
aya : hhehhe
aya : pon ak stuju gak...
ko : hehe...
ko : tp...adakah kte hanye bertepuk sebelh tgn sajer?
aya : maksudnye??
ko : tnye kate hati.....
aya : hati kate ape?
ko : hati hanye boleh berdebar bile cinta semakin hmpir.....
aya : hmmmmm...?
aya : then..?
ko : seterusnye hanye berserah kepada allah...
aya :=)
aya :kesimpulannya?
ko : belajar lah mncintai allah sebelom mncintai seseorg....
______________________________________________________________

akhir kalam, aku tinggalkan kate2 kat bwh ni wat renungan kiter bersame... n by da way, wat mase ni aku rase cam x sempat nak lunaskan satu lg janji aku ari tu untok listkan pasal ko, kalo ko ingt la kan. maybe next time kot, insya allah.. tp aku rase from diz post pon, da agak byk aku dpt describe pasal ko, tol x??!! heheh... last but not least, adiosszzz, wassalam...

from, ayaharith~

"Sangatlah menyakitkan mencintai seseorang, tetapi tidak dicintai olehnya. Tetapi lebih sakit bila mencintai dan tidak pernah menemukan keberanian untuk memberitahu mereka apa yang kamu rasakan. Hanya perlu satu minit untuk menghancurkan seseorang, satu jam untuk menyukai seseorang, satu hari untuk mencintai seseorang tetapi membutuhkan seumur hidup untuk melupakan seseorang. Mungkin Tuhan menginginkan kita untuk bertemu dengan orang yang tidak tepat sebelum kita bertemu dengan yang tepat. Jadi ketika kita akhirnya bertemu dengan orang yang tepat, kita akan tahu betapa berharganya anugerah tersebut"


post kali ni ak tujukan khas kpd seseorg, hanya Allah dan die yang mengetahui siape org tu. pape hal pon bukan masalah siape, tp ape yg aku nak share, itu yg lebih penting...dudu~

4 sebok mengomen:

Anonymous at: February 9, 2009 at 10:28 PM said...

sybas2!!...
aku salut la ko...
cara penyampaian ko mmg buat aku terpegun seketika....dan juga wat aku muhasabah diri aku sekali lagi....walaupon point yg aku kate kan tu ckit..tp ko dpt describe kn nye dengan lebih mendalam....ape yg ko kata kan tu aku dapat terima dan di jadikan renungan untuk diri aku ini...
aku cukup tertarik dengan ayat ko ini, "bile ko mengatakan ko sudah pasrah, dan x mahu mengulang sejarah lagi, aku nak sgt jerit dekat ko, JANGAN!!!. kalo ko berhenti sekarang, bermakne ko adalah seorang pengecut yang lari dari medan jihad"...bile aku bace ayat ko tu aku terpegun seketika...akhir kata,aku cube akan jadi lelaki yg terbaik disisi allah...insyaallah....^_^

ayaharith at: February 10, 2009 at 11:16 AM said...

bagus la...
ak cabar kau jd lelaki terbaik... yakin boleh!!! insya allah...

orihara maya at: February 25, 2009 at 9:59 PM said...

i like this post
it reminds me of a fren...
this mr X try to approach ms Y
ms Y ni nmpk cam solehah(rsnye mmg solehah klo nk tgk dr pemakaian dia)
lama mr X tgu jwpan dr ms Y
ms Y x ckp ape2 pn
akhirnye mr X mengalah
mr X cepat sgt mengalah...perempuan mcm ms Y ni mn la nk ngaku klo dia suke...btl x aya??mungkin juga dia x selesa dgn cara mr X tu..ala2 mcm crt TAUTAN HATI karya fatimah sharha tu la...mcm asiah yusra dgn umar al-mujahid...wallahualam...

aya harith at: February 26, 2009 at 2:24 AM said...

'perempuan mcm ms Y ni mn la nk ngaku klo dia suke...btl x aya??'

hehehe, no komen kot=)

yang pasti, semestinya miss y tu menginginkan yang terbaik untuk dia sendiri dan mr x.

anyway, thnx 4 interesting short story('',)